TXOGITXU – cote de boeuf 🔥

TXOGITXU! Smak på ordet. En munnfull for mye kanskje? Vel, si chorizo, så er du ganske så nært du kan komme.

Originalt er txogitxu gressforet storfe fra Baskerland som gjerne er 10 – 20 år gamle. Nå selger de tilsvarende fra andre steder, men alderen er vesentlig mye høyere enn vanlig storfe.

Jeg kjøpte tre kilo fra Solheim kjøtt og gledet meg til å hive noen stykker på grillen. HOT and FAST! 🔥

Fyr opp den grillen du har. Sett gjerne risten litt høyt hvis du kan! Ofte er det for lav avstand mellom kjøtt og grillkullet, så når fettet drypper ned og antenner glørne blir temperaturen for høy! Resultatet blir veldig fort karbonisert fett og protein. Ikke er det godt å spise og heller ikke lurt når kvalitetskjøtt koster så mye som det gjør.

Strø rikelig med grovt salt på alle sider av kjøttet før du legger det på grillen.

Pass på kjøttet og brun det godt på begge sider. Når brunfargen er slik du ønsker den, så legg den på indirekte varme, stikk inn et termometer og lukk igjen lokket og nyt litt drikke til kjernetemperaturen er ca 57 grader, da er den medium. Men husk, nå er ikke tiden å miste fokuset ved å fikle med noe annet, som f.eks lage salat. Er ikke salaten eller tilbehøret ferdig? La noen andre gjøre det. Du har uansett et fullt måltid i en slik stykke!

Noen mener man skal hvile kjøttet i gjerne 10-15 minutter, eller halvparten av tiden det har tatt å ligge på grillen, gjerne innpakket. Glemt det! Det er ikke nødvendig, det bare hindrer deg fra å nyte varmt og god kjøtt, og den fine stekeskorpen du har oppnådd kan endre tekstur. Dessverre er er det svært mange som hevder at man bør eller må hvile biffer og koteletter.

Lykke til – dette blir mørt, smakfullt og saftig!! God grillsesong!

Screen Shot 11-07-18 at 03.17 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s