Opptenning

Godt verktøy er halve jobben, sies det. Det gjør i alle fall grillingen lettere. Under får du vite litt mer om grillstartere og opptenningsposer/-briketter.

Grillstarter!

Hvorfor? Fordi det er en svært effektiv måte å tenne briketter og kull på. Det stables i høyden og varmen spres raskt oppover. I løpet av 15 – 20 minutter er du klar til å grille. Her er et par eksempler. En bruker varmluft (krever strøm), en annen bruker opptenningsbriketter/-poser, og ens siste har en varmekolbe som tenner kullet ved direktekontakt (krever strøm). Andre, som jeg ikke viser her, er f.eks gassbluss av ulike typer og størrelser.

Fyll øvre kammer med briketter eller kull, fyr opp noen opptenningsposer eller briketter og sett grillstarteren oppå flammene, evt dropp opptenningsbriketter og sett støpslet i hvis du har elektrisk opptenning. De nederste hullene sørger for luft til flammene som deretter antenner det nederste kullet. Varmen stiger og kullene over antennes etter tur. Etter 15 -20 minutter skal normalt alt kull gløde eller brenne.

Opptenningsposer/-briketter.

De er stort sett produsert av de samme materialene; altså en sammenpresset 50/50-blanding av spon dynket i parafinvoks. Det finnes også en annen variant, såkalte tennposer. Disse inneholder parafin som er absorbert i harpiks. Selv bruker jeg disse variantene rundhåndet. De koster lite sammenlignet med kjøttet jeg kjøper, dessuten vil jeg at det skal være tilstrekkelig fyr slik at opptenningen går relativt raskt. Jeg bruker ca 4 under en firestarter som vist over. Da er man sikker på at kullet tar fyr. Og det funker – hver gang. Er strømmen gått? Tough luck! Har du ikke strøm på terrassen? No problem! Lighter, opptenningsbriketter og kullbriketter – FYR!

Noen sverger fremdeles til opptenningsvæske, det får være deres sak, men det er øker faren for både ukontrollert brann og skader på både eiendom og personer. I min familie lærte vi at tennvæsken skulle på brikettene og trekke inn i 15-20 minutter, deretter skulle de antennes. i tillegg til tiden det tok før brikettene ble dekket av et hvitt lag var vi jo så sultne at de kalde pølsene risikerte å aldri komme så langt som på grillen for litt farge og oppvarming….

Når vi nå vet bedre er det på tide å slutte med sånt noe når vi har bedre og sikrere metoder. Men for all del – bruk av åpen ild krever sin kvinne eller sin mann uansett.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s