Ibérico spareribs – the “Last Meal” version!

Spareribsene jeg brukte her er fra den spanske grisetypen IBÉRICO, kjøpt hos Gastroroyal.no. Her finner du masse bra kvalitetskjøtt fra hele verden. Hjemkjørt får du det også!

Spareribs er noe vi nordboere spiser mye av – tror vi. Mye av det vi kaller spareribs er egentlig baby back ribs (som du kan lese om hvordan jeg gjorde her), og de er ganske krumme.

Spareribs er flatere og kan være mye mer kjøttfulle.

Jeg bruker ofte en rub som kalles Memphis Dust på svinekjøtt, også på disse ribsene. Den er alltid en vinner. Du finner den på nettsiden AmazingRibs.com

Slik lager du en solid batch Memphis Dust rub, ca 7 dl:

130 gram brunt sukker

130 gram hvitt sukker

8 ss paprikapulver

4 ss hvitløkspulver

2 ss kvernet svart pepper

2 ss kvernet ingefærpulver

2 ss løkpulver

2 ts rosmarinpulver

Bland ingrediensene godt og oppbevar blandingen i et tett glass eller annen passende beholder.

Fremgangsmåte spareribs:

Fjern membranen på undersiden, bruke gjerne en t-skje for å løsne og et tørkepapir for å få godt tak i membranen for å dra den av. Fjern evt overflødig fett og membraner.

Salte med ca 2 ts salt pr kilo kjøtt. Husk at halve ribben ca er bein, så vurdér om du klarer deg med 1 ts salt pr kilo ribbe. Jeg er ikke så nøye på oppmålingen, jeg tar det litt visuelt. Husk også at 1 ts bordsalt gir mer salt enn f.eks 1 ts flaksalt. Og noen spareribs har mer kjøtt på enn andre, så det blir litt en vurderingssak. Salte gjerne kvelden før, men om du ikke har tid tar du det på før du sprinkler på Memphis Dust rub-en. Om du er usikker på om salt og rub vil henge på overflaten, så bruk gjerne litt vann til å fukte før salting og rubbing.

Rub trenger du ikke ta på før rett før ribsene skal på grillen/smokeren. Kryddermolekyler trekker dårlig inn i kjøtt og fett, i motsetning til salt!

Varmebehandlingen:

Sett opp grillen/smokeren/kamadoen til å ligge på 100-130 grader. Indirekte varme er metoden som brukes. Og som alltid er det å vite hvilken temperatur som er inne i grillen essensielt. Bruk et egnet grilltermometer, ikke stol på den i lokket

Vannbad! Dette hjelper på å holde jevn temperatur og at den ikke stiger ukontrollert. Og ikke minst bidrar dampen å holde fuktigheten høy slik at kjøttet ikke tørker for mye ut. Her bruker jeg en Weber grillbakke hvor jeg har kokende vann fra enn vannkoker. Legges under eller mellom varmekilden og kjøttet.

Legg på ribsene. Har du liten plass eller for mange ribs, så finnes det holdere for ribs – har du sjekket billigvarienten som er lokkholderen fra IKEA i rustfritt stål? Jeg bruker den, men det finnes andre som er spesialdesignet for formålet.

La dem ligge i ca 3 timer. Da har de fått god farge fra varme, røyk og rubben. Spray på med en blanding av vann og eplecidereddik eller eplejuice. Jeg pakker inn i alu-folie eller kraftpapir etter rundt 3 timer. Synes du de blir for mørke tidligere, så pakker du dem inn tidligere. Dette hjelper å beholde fuktigheten i kjøttet, slik at sluttresultatet blir saftig om mørt.

Legg tilbake på grillen i ca 2 timer. Sjekk deretter resultatet. Jeg tester med bend-testen: Hold en rib med grillklypen horisontalt. Hvis kjøttet sakte gir etter og brekker opp når den bøyer seg, er den ferdig. Hvis ikke så kan den fortsatt spises men da med litt mer tyggemotstand. Noen liker det også, men da gjerne vurdere den ved å skjære av et stykke og sjekke konsistensen.

Disse ribsen var nydelige, så jeg kan absolutt anbefale å prøve iberico-ribs!

Ibérico rib lollipop anyone?
Nydelig smak og konsistens! Her med litt Maldon flaksalt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s