Baby back ribs! 3 – 2 – 1-metoden (6 timer)

Det vi i Norge som regel får servert på restaurant, hos venner eller serverer selv, er ikke spare ribs! Som regel er det baby back ribs, dvs den delen av ribben til grisen som er lenger oppe på siden. Uten at det er noen som helst grunn til å kimse av det!

Regel nr 1 er å kjøpe ribsene rå og ubehandlete. Det vil si at de ikke må være ferdig saltet, kokt/steamet eller annet. Ribs tar tid, men du vil oppnå akkurat den kvalitet og smak du og din familie/venner forventer dere, om ikke mer!

Dessuten bør du velge de mest kjøttfulle ribbene du finner i kjøttdisken eller som slakteren kan tilby deg. Det er ikke til å stikke under en stol at det er mye ben i en sparerib / baby back rib. Og de er ofte ikke billige. Et trick er å kjøpe ribbe eller tre med ben og skjære ut sparerib-en /baby back rib-en selv, for så å lage bacon av resten!

Start med å lage en rub, det vil si en krydderblanding. Her er to alternative forslag til ingredienser og blandingsforhold. Best blir det når du prøver ut hva som passer best for deg. Multiplisert gjerne flere ganger, så slipper du å lage ny for hver gang du skal lage rub – for dette vil du garantert ville spise flere ganger i løpet av grillsesongen. Den varer tross alt fra og med 1.januar til og med 31.desember – right….?!

Før du drysser rikelig med rub på begge sider, MÅ du fjerne den tynne hinnen på innsiden av ribben, det som på nynorsk kalles for silver skin. Bruk en teskje og stikk inn mellom hinnen og et ribben. Løsne en så stor del at du kan få tak i den med minst to fingre. Bruk gjerne et stykke kjøkkenpapir for å få bedre tak i den litt glatte hinnen, og riv av fra hele baksiden. Denne hinnen vil ikke løse seg opp under varmebehandlingen, så det er viktig å fjerne denne for et godt sluttresultat.

Alt.1:

1 spiseskje paprikapulver
1 spiseskje malt spisskummen
1 spiseskje hvitløkspulver
1 spiseskje løkpulver
1 spiseskje chilipulver
1 spiseskje brunt sukker
2 spiseskje saltflak delvis knust mellom fingrene
1 teskje cayenne pepper
1 teskje svart pepper (malt)
1 teskje hvit pepper (malt)

Dette første alternativet er en litt spicy rub, så om det f.eks er barn som skal spise, så hold gjerne igjen på de sterke krydderiene for dem som ikke liker det. Så kan man vurdere å heller krydre noen litt sterkere til seg selv, men den er ikke veldig sterk vil jeg påstå.

Alt.2:

3 spiseskjeer brunt sukker
1 1/2 spiseskjeer paprikapulver
1 1/2 spiseskjeer saltflak delvis knust mellom fingrene
1 1/2 teskjeer svart pepper (malt)
1 teskje hvitløkspulver

La dem ligge i minst én time, men aller helst over natten i kjøleskapet.

Selv griller jeg bare med kull eller briketter, og aller helst low and slow. På denne måten bruker man lav temperatur over tid, noe som forvandler de seigeste kjøttstykkene til de møreste biffer, eller i dette tilfelle, spareribs / baby back ribs!

For å få perfekte spareribs / baby back ribs, prøv å tune den inn mot mellom 100 – 110 grader Celsius. Du kan legge en skål med vann for å holde luftfuktigheten høy, men du kan også spraye med vann/øl/eplejuice o.lign hver 30. – 45. minutt.

La dem ligge på indirekte varme, dvs strålevarme direkte mot kjøttet må unngås ellers svir det seg. Bruk folie eller annet varmebestandig for å oppnå dette.

Hold temperaturen mellom 100 – 110 grader i 3 timer.

Pakk deretter baby back ribsene inn i folie (bruk flere lag for å unngå at bena stikker hull i folien), evt gråpapir/slakterpapir. Målet er at det skal være så tett at minst mulig fuktighet slipper ut.

Legg dem tilbake på samme temperatur (100 – 110 C) i 2 timer til.

Deretter kan du åpne folien og legge dem tilbake på grillen i 30 – 60 minutter for å få siste finish. Om du vil ha BBQ-saus, så kan du pensle dette på 20 – 30 min før du vil ta dem av. Husk at slike sauser inneholder mye sukker, så pass på at temperaturen ikke blir for høy. Da vil sukkeret fort brennes og den gode smaken ødelegges.

La dem hvile noen minutter før servering.

Her passer det ypperlig med coleslaw, maiskolber mm – eller bare spis RIBS!

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s