B A C O N!

Etter at jeg begynte med denne hobbyen har jeg blitt mer oppmerksom på kjøttprodukter jeg kjøper, og da stiller billigbacon i en særklasse for seg selv – med negativt fortegn…

Da jeg en lørdagmorgen satte meg ned med familien og hadde laget speilegg med Gildes Stjernebacon til frokost, fikk jeg nok av billigbacon! Det hadde omtrent ingen smak og var ikke salt. Og det hadde garantert aldri sett røyk!

Nok var NOK! Det var da jeg bestemte meg for å lage bacon selv

Jeg sjekket litt rundt på nettet, blant annet bloggen til Meat&Metal, (en meget god norsk grill/barbecue-blogg – meget god også etter internasjonal standard!). Men jeg har jo ikke en Traeger pelletsgrill, så jeg kunne ikke følge oppskriften til punkt og prikke – men forberedelsene fulgte jeg stort sett!

“How hard can it be, right??”

Jeg har brukt to helt ulike smokere. De tre første gangene brukte jeg en kamado. Disse finner du i ulike størrelser og prisklasser. Min er en “billigkamado” til ca 7000 NOK.

Den siste gangen brukte jeg en dyr 40.000 kroners offset smoker av typen JOE’S BARBEQUE SMOKER som jeg kjøpte brukt.

MEN! Du kan like gjerne bruke en hver grill med lokk, f.eks en Weber!

Fremgangsmåte:

Kjøp et godt stykke svineribbe med mye marmorering av kjøtt og fett. Er det mindre enn 30% fett, move on. Fettinnholdet i bacon er essensielt!

Bruke rikelig med salt. Jeg bruker ca 150 gram grovsalt på en firekilosribbe. For å øke smaksdybden tilsetter jeg sukker, ca 40-50 gram. Tenk 1/4-del eller 1/3 av saltmengden. Bruk gjerne andre urter i tillegg.

Fordel salt-og sukkerblandingen på alle sider og la den ligge i kjøleskap i 3-5 dager. Legg den gjerne på rist slik at overflødig væske renner av, men det er ikke nødvendig. Snu når halve tiden er gått.

Når du er klar til å røyke dem, skyller du først av alt overflødig salt som ikke har løst seg opp.

Fyr opp grillen (må ha lokk), og sørg for at du har lav temperatur der baconet skal ligge, helst ikke mer enn 80 grader om du skal varmrøyke det.

Bruk termometer. Ikke la kjernetemperaturen gå særlig høyere enn 40-50 grader.

Bruk evt A-maze-n tube eller andre løsninger for kaldrøyking.

La baconet godgjøre seg i røyken i 3-4 timer.

Nyt deretter det deiligste baconet du har smakt! Hvorfor ikke lage noen stykker i julegave? Det blir i så fall den mest smakfulle julegaven!

Stykkene vakuumerer jeg for å øke holdbarheten. Bacon kan godt fryses også, så lag gjerne så mye du har plass til!

Lykke til! 🥓🥓

Innvendig snittflate med flott kjøtt- og fettsammensetning:

This slideshow requires JavaScript.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s