Grillingens mystikk og mysterier..

Det er ikke rett frem dette med varmebehandling av kjøtt, selv på vanlige elektriske komfyrer. Og kunnskapen om hva og hvordan man skal gjøre det er ikke lett tilgjengelig, men det er utallige råd og meninger om hva som er “best” og hvordan kjøttet responderer på varme og smakstilsetting, f.eks.

Ta for eksempel Beer Can Chicken! Noen synes det ser tøft ut med en kylling tredd ned på en ølboks på en tent grill. Men vet du at det kan ende med at en servere seg selv og sine nærmeste potensielt helseskadelig mat og at ølen ikke tilfører noe annet enn at fuglen fremdeles smaker fugl? Nå skal jeg ikke gå inn på hele beskrivelsen av fysikken og kjemien involvert, men les Meatheads bok Meathead, The Science of Great Barbecue and Grilling. Da vil du kunne lære mye om temperatur og tid, om kjøtts egenskaper, om røyk, om at varme ikke bare er temperatur, men hvordan varmen overføres til maten på ulike måter. Mer om varme i en annen post.

En annen ting er å marinere kjøttet med krydre mange timer eller kanskje over natten for å trekke helt inn i kjøttet. Fungerer dette? Har du sjekket? Det finnes folk som gjør dette.

Sjekk gjerne Amazing Ribs startet av Meathead Goldwyn, selverklært “barbeque hvisker”, nytelsesevangelist og kulinarisk myteknuser! Noen av hans myteknusninger blir det mer av i andre innlegg. Se under kategorien myter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s