Saftig kylling med S M A K!

– Jasså, sier du? Alle kyllingrettene mine har smak!

Vel, joda – som regel smaker jo kylling godt enten en kun har salt og pepper på eller i en større gryte med mange gode smaker som passer til den eller så smakløse kyllingen. Men virkelig god kylling som dette har jeg smakt få ganger!

Som regel griller jeg ikke kylling, men denne gangen var jeg klar for noe annet enn storfe eller svin. GOD kylling! Slik som jeg VET familien vil digge og vil ønske seg igjen!

Hemmeligheten er denne:

Kvalitetskylling! Jeg brukte her to kyllinger fra Stange på hhv 2 kg og 1.8 kg.

Noen gode klyper salt (jeg brukte Maldonsalt).

En GOD krydderblanding! Og vær så snill! GLEM alt som heter marinade som er kjøpt i dagligvarebutikken! Du kan lage så mye bedre smaker ganske enkelt. Her har jeg modifisert en blanding som gjerne kalles Simon & Garfunkel rub, den har jeg “rappet” fra Meatheads nettside – sjekk linken:

1 ss tørket og knust persille

1 tss tørket og knust rosmarin

1 ss tørket og knust timian

1 ss tørket og knust oregano

1 ss tørket og knust basilikum

1 ss tørket og knust svart pepper

1 ss løkpulver

1 ss hvitt sukker

Legger du til disse to under, og trekker fra spiseskjeen med løkpulver over, er du trofast mot den originale oppskriften:

2 ss tørket og knust salvie

1 ss tørket og knust laurbærblad

Skjær kyllingen i to eller fire deler og strø passe mengde salt rundt hver del, og deretter gjør du det samme med krydderblandingen – bruk rikelig med krydder!

Sett fyr på grillkullet eller brikettene, og sett opp grillen til å grille på indirekte varme. Bruk et egnet steketermometer, sett lokket på grillen når du ser kullet har tatt god fyr, og prøv å holde temperaturen på rundt 180 grader C.

Legg kyllingdelene på indirekte varme, sett inn et annet steketermometer i den mest kjøttfulle delen av kyllingbrystet. Dette er mest varmeømfintlig og trenger barnevakt.

Like før den når 68 grader i brystet, tar du stykkene av og legger på et fat. Legg gjerne et lokk over eller noe annet som forhindrer for mye varmetap. Temperaturen i kjerne vil krype til og gjerne litt over 68 grader selv om du tar av kyllingen.

Ta på varmebestandige hansker og sett opp grillen din slik at du har tilgang til direkte varme fra kullene opp mot grillristen. La kullet bli varmere (det får nå mer oksygentilgang når lokket er tatt av). Når du mener varmen er tilstrekkelig høy legger du kyllingstykkene på direkte varme og lar bruningen av kyllingoverflaten trekke frem den siste delen av smaksutviklingen gjennom Maillard-prosessen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s